Ритуал на Върховете връх Сюткя

21 Jul 2019 Ритуал на Върховете връх Сюткя

Details

Time : 8:30-17:30
Venue : Ракитово

Приятели, от най-високите точки на България продължаваме ритуалите за повдигане на съзнанието с молитви за България и за човечеството, което е наистина една прекрасна инициатива, единяваща и благородна.
„Ритуал на Върховете“ https://www.facebook.com/events/1623306324575479/
В България има много свещени места. Всъщност цялата земя българска е свещена. Радост е да живееш на тази земя, радост е да има с кой да споделиш радостта и красотата. Но има ли най-свещено място в свещената земя? Най-бяло? Най-светло? Най-красиво? Има много места с духовна традиция. Светилищата на траките, върху които са изградени толкова много храмове, местата на богомилите, местата на Учителя Петър Дънов. Но понякога най-светлите места са по-малко посещавани. Даже задължително. Ангелите и светлите същества не обичат навалицата…

И така фокусът ни е върху Родопите – Планината на Любовта, светилищата на която чакат да бъдат активирани, за да се изяви този Божествен принцип на земята. http://siva-dionis.org/index.php?option=com_content&view=article&id=121%3A2014-03-25-08-40-39&catid=55%3A2012-09-10-15-54-08&Itemid=82&lang=bg

Предстои качването на вр. Голяма Сюткя (2186 м) – вторият по височина връх на Родопите, на който се намира вероятно най-важното и силно светилище на древността в Свещената земя на бесите – прорицатели.

ИСТОРИЯ НА СВЕТИЛИЩЕТО НА ДИОНИС
За светилището на Дионис има сведения от Херодот. Той подчертава, че «сатрите са най-свободолюбивия тракийски народ – живеят високо в планините, които са покрити с всякакви гори и сняг, и са отлични воини. Притежават храма на бог Дионис с прорицалище, което се намира на висок връх в планината. Измежду сатрите с прорицанията в светилището се занимават бесите; жрица дава предсказани, точно както в Делфи”
Бесите – име, с което по-късните историци ще наричат цялото племе на сатрите.
Римски историци описват поход на бащата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август, станал в последните десетилетия на старата ера. Честолюбивият баща посещава храма на Дионис в Свещаната планина и получава важно предсказание за бъдещето на сина си.
Има исторически сведения, че и Александър Велики също е идвал при Оракула на бесите.
Други римски историци описват светилището, като сочат, че Бог Дионис, когото бесите наричали Себазий, се почитал на върха Зилмисос в кръгла сграда с отвор в покрива, откъдето да проникват слънчевите лъчи.
Преди нашествието на Римляните в земята на бесите, Вологес, главен жрец и пророк, е видял края, заличил е всички следи от светилището, укрил е свещените предмети и най-ценните дарове на светилището в пещерите.

Цялостни и задълбочени проучвания на този район още не са правени. Твърде малкото, което се знае, само събужда любопитството, въображението, търсенето и разгадаването на много въпроси.

МАРШРУТЪТ
Ракитово – връх Сютка

Маршрутът е ЕКСТРЕМЕН, труден, денивелацията е голяма, затова молим добре да обмислите предвид физическата си подготовка дали е вашият момент за изкачване на този връх в група.
Време за преминаване – изкачване – около 4 часа, слизане – около 2 часа.
По пътя има вода за пиене.

Местоположение: на юг от Ракитово.
От Ракитово до м. Гаралов чарк се пътува с кола, пътят е асфалтиран, около 22 км, като се минава през м. Блатца, м. Ремово, м. Качаков чарк.
Изходен пункт на пешеходния маршрут – м. ГАРАЛОВ ЧАРК. Следва пресичане на река ДОЛДОРАНА, м. КАБАТА – / възможна отбивка до МОМИН КЛАДЕНЕЦ – около 200 м. / – връх СЮТКА.
Цвят на маркировката – Жълт.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ПО МАРШРУТА

МЕСТНОСТ КАБАТА
Намира се на около километър под връх Сютка. Това е може би най-високото водохващане в Родопите. Предполага се, че там се намира централното светилище на Дионис. За всички местни хора това е свещено място. На тракийски думата “каба” означава мочурливо, влажно място. Там има множество извори, част от които са каптирани и са включени във водохващането на Ракитово. Особеното тук е, че са почти под върха, на около 2000 м. надморска височина. В м. Кабата се минава край скали, има чудесна поляна. Мястото е защитено от ветровете и е чудесно за бивакуване. Посетителите могат да се насладят на чудесна панорама към Средните Родопи и кулата “Снежанка” на Пампорово.

МОМИН КЛАДЕНЕЦ
Най-високият кладенец в района. Намира се на около 200 м. от поляната в м. Кабата. Водата е кристално чиста и изтича под налягане от един процеп / цепка/ в скалата. Има пхредположение, че името на връх Сютка /Сутка/ е дошло от кладенеца. На тракийски су/т/ка е процеп, цепка, цепина, теснина или момиче. Заради това кладенецът се е наричал от траките “Су/т/ка” – Цепина, Цепка или Момин кладенец. Тъй като траките са обожавали скалите и изворите след време върхът е взел името на кладенеца – Сутка, а местните кора са продължили да наричат кладенеца Момин кладенец.

Връх СЮТКА
Вероятно по време на турското владичество името на върха от Сутка е станало Сютка. На турски “сют” е мляко и тъй като върхът дълго време е покрит с мъгли и сняг Сютка е означавало “млечният”, “белият” връх. Краеведът Стефан Захариев, живял преди Освобождението, го нарича “Гьоз тепе” – връх “Окото”/от “гьоз” – око и “тепе” – връх/ . Това чудесно наименование ни напомня, че този връх е един от най-красивите в България. При ясно време от него може да се види почти цялата ни страна като на длан – Рила и Пирин, Стара планина и Средна гора, Средните Родопи и Тракийската низина. Почти всеки турист, изкачил се на Сютка, отправя поглед на юг, за да търси белеещите се води на Бяло /Тракийско/ море. На връх Сютка има изградени два заслона. Върхът е част от Баташката планина – Западните Родопи. Склоновете му, особено северните и югоизточните, са обрасли с високи смърчови гори – истински иглолистни дебри, развъдник на мечки, диви свини, диви петли /глухари/, сърни и всякакви други горски обитатели.
Снимки от маршрута: https://www.facebook.com/letia.terrabessica/media_set?set=a.108996119177492&type=3

Вярваме, че Живата природа ще ни даде още една великолепна възможност да се докоснем до Божественото!
Благодарим ти Господи и Слава Тебе!!!

НАСТАНЯВАНЕ
Предвид дългия преход през целия ден в неделя, препоръчително е да си организирате нощувка в събота, а може би и в неделя. Има много опции за настаняване, от които можете да изберете:
– в местността Цигов чарк около язовир Батак – предложение за хотел «Ла Каза» – http://www.lacasa-hotel.com/hotel-izgled.html, където ще отседнем с Георги Изворски
– в Ракитово – http://siva-dionis.org/index.php?view=category&id=35%3Arooms&option=com_content&Itemid=55&lang=bg,
във Велинград. На палатка – това също е опция.
Настаняването е свободно, по избор. Тъй като е сезон и местата са доста запълнени, побързайте с резервациите.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
Моля потвърдете участието си на е-мейл: forumzdrave@gmail.com. Е-мейла да съдържа следната информация: двете имена, мобилен телефон за връзка, от коя част на България пътувате и евентуално желаете ли споделено пътуване – да вземете някой във вашта кола или вие да се качите в нечия кола.

Цена за участие в събитието – няма.
Ако желаете, можете да оставите дарение.
Събираме средства за доизграждането на център „Наш дОм“ https://georgiizvorski.com/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0/

ПРОГРАМА
Събота
Настаняване

Неделя
Рано сутринта тръгваме към върха. Сборен пункт – 8.30 ч. сутринта на центъра на Ракитово.
На обяд на върха правим ритуала с молитви, зареждаме се с красиви гледки, чиста енергия, изследваме и усещаме светилището, обядваме и слизаме обратно.

Какво да си носим за прехода
Достатъчно вода, лека храна за обяд, удобни планински обувки, тениска за смяна, връхни дрехи за вятър. Гледайте багажът да е общо взето лек и да няма нищо излишно.

Събитието – https://www.facebook.com/events/708843652907661/